keskiviikko 23. heinäkuuta 2008

7.7.-13.7.

Uusi työviikko keski-Euroopassa alkoi huonosti. Olin onnistunut saamaan Suomessa tai jopa sitä ennen jonkin flunssansukuisen taudin joka sai aikaan lämpöä maanantaina ja tiistaina. Onneksi perusflunssaan ei tarvitse lääkärin
palveluja, mutta tulinpa silti selvittäneeksi niiden saatavuuden täälläpäin.

Tilasin hyvissä ajoin ennen lähtöäni Suomesta Kelalta eurooppalaisen sairausvakuutuskortin. Eurooppalaista korttia näyttämällä pääsee normaaliin sairaanhoitojärjestelmään sekä Ranskassa että Sveitsissä. Sveitsin tiedot näyttivät hieman arveluttavilta ja epävarmoilta, ilmeisesti järjestelmä on arvauskeskuspohjainen kuten Suomessakin ja koko hoitomaksun (min. 100eur) joutuu maksamaan ennen sairaalasta poistumista.

Ranskassa sensijaan on ns. voucher-järjestelmä jossa valtio säätelee erilaisten lääkäripalvelujen hintoja. Kaikki lääkärit suuria keskussairaaloita lukuunottamatta ovat yksityisyrittäjiä ja voivat halutessaan enemmän (kakkostyypin palvelut) tai tismalleen valtion määräämän verran (ykköstyypin palvelut). Kukin potilas valitsee lääkärinsä mieltymystensä mukaan ja valtio korvaa 80% määräämästään hinnasta 100euron kuluihin asti, jonka jälkeen valtio korvaa koko palvelun. Esimerkiksi yleislääkärikäynnin valtion määräämä hinta on 22 eur, josta valtio maksaa takaisin 17.60 eur, joten potilaan kustannuksiksi jää 4.60. En ole päässyt nauttimaan kunnallisesta terveydenhuollosta aikoihin, mutta näppituntuma sanoo että hintataso on matalampi kuin Suomessa, jonka lisäksi yksityisyrittäjälääkärit kuulemma ihan aikuisten oikeasti palvelevat maksavaa asiakasta.

Samaisen viikon torstaina HIP järjesti kesägrillauksen CERN Prevessinin grillialueella. Alueelle löytäminen oli varsin haastavaa, koska en tiennyt etukäteen minne mennä ja alue on piilotettu kauimmaiseen nurkkaan pois tieltä. Onneksi kuitenkin grilliruoka sekä viinit olivat hyviä ja olutta oli paljon (se oli puolestaan halpaa). Grillauksen jäljiltä meinasin nukkua pommiin ja tulin ensimmäistä kertaa testaanneeksi ravintola ykkösen aamiaistarjonnan.

Perjantai-iltana kävimme Meyrinissä sijaitsevassa Baléxertin ostoskeskuksessa. Sieltä mukaani tarttuivat halvat nappikuulokkeet lenkkeilyä varten ja sandaalit. Kävimme myös tarkistamassa paikallisen teatterin ja L'incrayable Hulkin, onneksi tosin ei-dubattuna. Intialainen kämppis tuli mukaamme ja kävi elämänsä ensimmäistä kertaa elokuvassa, josta jotain rojaltia päätyy myös elokuvan tekijöille.

Lauantai ja sunnuntai kuluivat rentoutuessa ja nolifettäessä. Hankimme sopivat kytkentäkaapelit verkonpainona seisseen televisiomme ja kannettavan väliin. Neljästä paikalla olleesta nörtistä vain yhden läppärissä oli tv-outti. Hetken aikaa pohdin että pitäisiköhän itsenikin tilata se Applen ökykallis sovitinkaapeli. Koneen omistanut inkkari oli huvittavan pihalla DVD:n soitto-ohjelman käytöstä. (Miksipä sitä olisi DVd:itä ostellut kun kerran dvd-rippejä saa ilmaiseksi netistä?)

Intialaisen, omien sanojensa mukaan scifi-fanin sivistäminen jatkui rankalla Star Wars -maratonilla. Oli suorastaan virkistävää nähdä yllätys jonkun silmissä, kun Darth Vader paljastuu Luken isäksi ja vielä suurempi ällistys siitä, että Leia on Luken sisko (veikkaili ääneen että Luke kettuna pokaa tytön trilogian lopussa).

Sunnuntaina erehdyin myös ensimmäistä kertaa lenkille ja sain tuta viikonlopun kopissa huohottelun vaikutukset keuhkoissani. Vaikken olekaan kovasti herkkä homeelle, korostuu sille altistuminen hieman reippaammassa urheilussa. Hyvän lenkin päälle oli mukava mennä jääkylmään suihkuun, koska mummonmökin boileri ilmeisesti reistasi koska emme saaneet tippaakaan lämmintä vettä koko viikonloppuna.

Ei kommentteja: