maanantai 7. heinäkuuta 2008

Jari ja Tiina, 28.6.-29.6.

Lauantaina isäni ja hänen kihlattunsa tulivat viemään minulta auton viikoksi. He kiertävät Alsassin viinialueita viikon verran ajellen B&B:stä B&B:hen ja nauttien. Ensimmäisen yön olivat kuitenkin varanneet läheisestä hotelli Kyriadista jotta voisivat viettää hieman laatuaikaa kanssani.

Hain heidät kentältä lauantaiaamuna kello kymmeneltä jonka jälkeen lähdimme kiertämään Geneve-järveä tai paikallisemmin Lac Lemania. Ensimmäinen pysäkki oli itseasiassa hieman järven rannasta poispäin sijaitseva Champagnen pikkukylä Sveitsiläisessä Vaudin maakunnassa. Kylähän on ollut viime aikoina uutisissa siksi että kylän asukkaat päättivät antaa piut paut WTO:lle ja painattaa kylänsä nimen tekemiinsä viineihin.

Kylä oli ikävä kyllä täysin kuollut emmekä löytäneet ensimmäistäkään myymälää josta olisimme saaneet ostettua paikallisia tuotteita. Onneksi itse viinitarhat olivat sentään avoimia ja kävimme katsomassa niitä. Eräs paikallisista merkeistä on (edelliseen WTO:n päätökseen viitaten) la Censuré. Vakaa aikomukseni on vielä palata tuohon pikkukylään ja ostaa korillinen la Censuré -viintä. Mikäli näin teen niin yksi puteli on jo korvamerkitty Matti Nikille.

Koska emme löytäneet avointa ravintolaakaan palasimme kohti Geneve-järveä ja pysähdyimme ensimmäiselle huoltoasemalle. Huoltoaseman yhteydessä ollut Autogrill-ketjun myymälä yllätti tasollaan (ja ikävä kyllä hintatasollaan). Näkymät olivat vaikuttavia ja ruoka jopa oikeasti hyvää. Suosittelen lämpimästi niin kauan kuin joku muu maksaa.


Lausannessa käytin vieraitani uudelleen Sauvabelinin tornissa. Sandaalien valinta kiitteli portaiden yläpäässä koska jalkani eivät menneet läheskään yhtä pahasti hapoille kuin edellisen nousun yhteydessä. Jari taisi ottaa jonkunnäköisen panoraamakuvan jonka aion pyhästi pyytää häneltä tähän liitettäväksi.

Lausannesta matka jatkui järven toiselle puolelle Evianiin. Evian on varsin miellyttävän ja kalliin oloinen pikkukylä Ranskan puolella. Rakennukset ovat vaikuttavia, hotellit näyttävät kalliilta ja meininki on muutenkin varsin idyllistä. Miinuspuolena mainittakoon se, että Ranskan puolella ei yksinkertaisesti ole muita teitä kuin pieni rantatie jonka nopeusrajoituksena on yleensä 50km/h. Kontrastia Sveitsin puoleen lisää se, että Sveitsin moottoritie numero 1 kulkee järven pohjoispuolta. Paluumatkaan kuluikin noin tuplasti enemmän aikaa kuin matkaan Genevestä järven toiseen päähän.

Illalla kävimme kokeilemassa Geniksen keskustasta ravintola Pamukkalen ei-noutosapuskoita jotka osoittautuivat hintaviksi mutta mukavan tulisiksi.

Seuraavana aamuna suunnistimme kohti Annecyn kaupunkia wikitravelin suositusten mukaisesti. Annecyn keskiaikaisessa keskustassa kun on joka sunnuntai markkinat. Neuvo osoittautui varsin hyväksi kunhan ensin löysimme vanhan keskustan (n.b. centre ville != keskiaikainen keskusta). Markkinat olivat varsin eloisat ja mielenkiintoiset vaikka onnistuinkin olemaan ostamatta sieltä mitään. Oman lisänsä kiertelynautintoon toi itse vanha kaupunki, joka oli erittäin hyvin säilytetty vanhannäköisenä, vaikka siellä täällä olikin tuoreita rakennuksia. Lisäksi Annecy on saanut (tai ottanut) lisänimekseen Ranskan Venetsia. Kaupunki sijaitsee järven rannalla ja vanha keskusta keinotekoisella saarella jossa kanaalit kulkevat ristiin rastiin. Efekti oli varsin miellyttävä ja koska kaikkien kanaalien pohjat oli valettu uuteen aikaan betonilla, ei hajujakaan päässyt syntymään ja vesi näytti kirkkaalta.

Markkinoilla käynnin jälkeen olikin hyvä palata takaisin St. Genisiin ja päästää Jari ja Tiina jatkamaan kohti Alsassia. Itse jatkoin iltaa Plainpalais'lla seuraten jalkapallon EM-finaalia. Tunnelma oli paikan päällä korkealla ja liikkuminen vaikeaa väkimassojen johdosta. Katselunautintoa tosin haittasi Saksan varsin hampaaton ja innoton peli. Hyi hyi Fritz, Günther ja kumppanit.

Ei kommentteja: